onsdag 7 maj 2008

Maj! Våren är här!

Maj – våren är här! April är förbi, och kanske då också det nyckfulla aprilvädret som visat sig en del.
Kristi himmelfärds dag – för Kristi färd på nya äventyr, och för vår väntan på något nytt och spännande.
Vår!

Om man går ut tidigt på morgonen, så kvittrar det alldeles makalöst. Fåglarna är morgonpigga, och det är riktigt, riktigt njutbart att lyssna på dem. Det riktigt exploderar av ljud, särskilt sådär i tidig morgontid.

Och när man tittar sig runt i naturen, så ser man hur det växer. Man riktigt ser, och man nästan hör, hur det växer.
Det är grönt och gult, lite vitt och lite blått.

Jag ber dig blunda, njut av lukten, titta bort en liten, liten stund, och titta strax tillbaka igen. Då har det tagit ett kliv. Nya färger, nya blad och nya blomster. Det rör på sig med stormsteg i naturen, inte med små tassande steg, utan med riktiga kliv.

Naturen längtar efter att vakna efter vinterns vila. Den har försökt några gånger, men den har drabbats av några bakslag. Nu är den på gång, riktigt på gång.

Strax bortom tomtgränsen, nästan borta vid brevlådorna, ser vi ett bi ute på uppdrag. Det surrar, letar, hämtar och flyger snart tillbaka till sin kupa. Snart är det ute igen. En ny flitig runda, letar, hämtar och hastar vidare i sitt uppdrag. Flitens lampa lyser, på biets uppdrag, här i vårens tid.

Vi längtar efter värmen. Den som tinar våra frusna själar, efter vinterns mörka och kalla timmar. Den som tinar oss, som får oss att njuta och längta efter mer.

Våren är här.
Undrens tid, är ännu inte förbi.

Jag notera att arbetsbelastningen, och uppgifterna, ändras med vårens ankomst. Nya maskiner måste servas och tas i drift. De gamla får tas ur tjänst ett tag.

In med snöskyffeln, den som ändå inte använts så mycket. In också med vinterdäcken med dubb. De skall verkligen inte användas på ett tag.

Ut med gräsklipparen, tvättlinorna, krattorna och motorcykeln. Fast den sistnämnda fick tas in igen. Maskineriet ville inte riktigt rätt. Under tiden får gräset klippas, rabatten rensas och äppelträdet synas. Alltid är det något, som hamnar fel i tid. Eller som görs bättre av min bättre hälft.

Maskrosorna börjar synas. Penseerna har visat kraft en stor del av vintern.
En del gillas, och en del gillas inte. Så är det visst alltid.

Våren är här.
Sommaren står snart för dörren.
Med bad, ledighet och njutbar värme.
Må vi få en sydländsk sommar, och inte så där svensk som den är ibland.


Anette Grinde
2008-05-07

Inga kommentarer: