måndag 16 juni 2008

Midsommar 2008

Midsommar står för dörren. Sommaren har klivit in, och många går snart på sommarledighet. Skolbarnen har redan tagit ledigt, lärarna får streta några dagar till efter skolavslutningarna - och vi andra längtar till semester och uppbyggande ledighet.

Vid midsommar firar vi sommarsolståndet, då årets längsta dag inträffar.

Den kristna kyrkan firar Den Helige Johannes Döparens dag den 24 juni, nära midsommar. Johannes döparen sägs vara född 6 månader före Jesus, därav den 24 juni (jmf 24 dec). Kyrkans tema för denna dag är "Den högstes Profet" och talar detta år från texterna Apostlagärningarna 10:37-38 och Lukasevangeliet 1:67-80. Johannes döparen banar väg för Jesus. Berättar, banar väg och gör.

På midsommardagen är kyrkans tema "Skapelsen" -
med texter från Kolosserbrevet 1:21-23 och Markusevangeliet 6:30-44.

Vår midsommar är starkt knuten till midsommarstången, blomsterklädd i riktigt vacker skrud. Midsommarstången kallas också för "majstång", som kommer från "maja" som betyder löva. Midsommarmenyn bär ofta inslag av sill, gräddfil, gräslök och färskpotatis - och ofta en stor mängd alkohol.

Vi själva firar midsommar vid hembygdsgården i byn - på Labacken i Roslagsbro. Där finns midsommarstången klädd och rest till strax före kl 1200, där finns kaffe och bröd, där finns tipspromenad och dragspelsmusik till dans. Där finns fiskdamm, lotteri och loppmarknadsbryderi. Där finns en aktiv hembygdsförening - som skapar värde för många. Hit kommer människor från när och från fjärran - byn som annars är tyst och tom, blir nu mer än väl trafikerad. Ängarna är fyllda av bilar för parkering, och fikakorgarna trängs på filtarna som läggs ut där parkering inte är tillåten på den vackra hembygdsgården.

Må er midsommar bestå av glädje och trevlig samvaro. Må den bestå av bus och dans, och lek för alla barnen. Må den bestå av omsorg, och frånvaro av följderna av alkoholens avigsidor.

Anette Grinde

Inga kommentarer: