torsdag 3 juli 2008

Näringsfrågor....

Nytt från Revisorn nr 6/7 2008 landar i min låda. Den påminner om näringslivsfrågor, ekonomi och skatt. Den påminner om regler och skapar nya frågor.
´
14 juli, mitt i brinnande semestertider, skall skattedeklarationen och betalningen för moms för maj och källskatt/arbetsgivaravgifter för juni vara Skatteverket till handa. Semesterledighet är inget skäl att låta bli. Nästa gång är den 18 augusti. Då är det moms för juni, och källskatt / arbetsgivaravgifter för juli som skall levereras, förutom för de som numera redovisar i tremånadersperioder för moms - då skall nu april - maj - juni nå Skatteverket i augusti. Säkert blir det här några extra som missar, med anledning av "orutinen" i det nya. Skattedeklarationen är dock inget nytt. Den tillhör företagarnas återkommande "måsten", och kan anses tillhöra deras "vardag".
´
Skatteverket har granskat fåmansföretag. Och fångat utnyttjande felaktigheter. Fångat sådant som inte är tänkt att finnas hos företagen - nämligen privata kostnader i bokföringen, som avdrag som om det tillhörde näringsverksamheten. Friserade kostnader, omdöpta, omfakturerade. Det finns företagare som inte vill rätta sig efter regelsystemet. De vill dra privata kostnader i sin näringsverksamhet, så att övriga medborgare får vara med och betala för deras privata liv. Det känns inte ok. Den moralen behöver vi förbättra. Skatte-/regelmoralen behöver vi onekligen förbättra. Vi måste lära varandra att se, att reglerna finns till för oss alla - även för den individuelle företagaren.
´
En oenig Regeringsrätt har givit en arbetslös rätt till avdrag för utgifter för att söka arbete. Avdrag att dras mot intäkter från A-kassan. Kostnaderna, eller det aktiva arbetssökandet, anses vara ett krav för intäkternas förvärvande. Därför medges avdraget. (Regeringsrätten, mål nr 3797-06) . Detta är något att uppmärksamma - för de arbetslösa, i sin kommande inkomstdeklaration.
´
Skatteverket tvistar om bilförmånsreglerna och trängselskatten. Skatterättsnämnden har (den 16 maj 2008) fattat ett beslut - till förarens fördel. Skatteverket vill ha mer, och överklagar detta beslut. Utgången är naturligtvis av vikt - för alla de som kör förmånsbil i Sthlm. Såväl för företaget, som för förmånstagaren - och för Skatteverkets, d v s vår allas, "kassa".
´
Nog för nu.
´
Anette Grinde

Inga kommentarer: