onsdag 17 september 2008

Journalist och Nyfiken....

...och med en vilja att skapa skillnad.

Hon reste till konflikten.
- Konflikten som skapat så många sår och som verkar så oerhört svår att läka.

Vi lyssnade till Pernilla Ahlsén, som talade om sin bok; "En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva". Hon talade med kvinnor. Från båda sidor. Från olika åldersgrupper och med olika bakgrund. Hon - liksom vi som lyssnade - förundrades över rädslan, hatet och livssituationerna.

Hon berättar om soldaternas maktmissbruk, om murens sträckning och några av dess konsekvenser. Hon kände glädjen, rädslan och frustrationen. Hon såg köerna till passerplatserna genom muren och mannen som dog i ambulansen, för att den inte släpptes igenom kontrollen på väg till sjukhuset.

Vi fortsatte samtalet kring religion och försoning, men det landar igen i hopplöshetens tanke. Varför är det så svårt? Varför går det inte att enas?

Låt oss bryta den tanken. Låt oss se, verka och göra - sådant som skapar skillnad för människorna. Låt oss bistå i arbetet som ger dem rätt att röra sig, att odla, att be och att arbeta. Liksom att bygga hus och borra brunnar efter vatten. Inte att glömma är barnens skolgång och värdighet i alla led, för de kvinnor, barn och män som lever i denna tid, på just denna plats på vår jord.

Pernilla Ahlsén har försökt. Och lyckats väl. Att söka, fånga uppmärksamhet och göra. Och att berätta för oss hur konflikten kan upplevas. Ur flera perspektiv. Låt oss bli fler, som gör just det.

Låt oss också bistå i uppgiften - att få barn, kvinnor och män, som fostras i att hata varandra - att istället finna sätt att älska och respektera varandra.


Anette Grinde

Inga kommentarer: