måndag 30 mars 2009

Skolavslutning - i kyrkan med Den blomstertid nu kommer!

I Norrtälje tidning står idag att läsa att Vätöskolan får, efter en proteststorm från föräldrarna, ha sin skolavslutning i kyrkan även i år. Rektorn har ändrat sitt beslut. Det tackar vi för.

I Sverige har vi en lång tradition av avslutningar i kyrkan, med "Den blomstertid nu kommer" på listan att sjunga. Det skulle vara oerhört synd att bryta den traditionen.

Kyrkorummet i sig är inte avgörande. Det är vad som händer där som är avgörande, ger förvaltningschefen för barn och skola i Norrtälje kommun uttryck för.

Jag håller med. Och ändå inte. Kyrkorummet i sig ÄR en oerhört betydelsefull plats. Den rymmer tradition. Skolavslutningen är dock inte en gudstjänst. Och därmed inte kopplad till tro och religion. Skolavslutning i kyrkan är en tradition som tillhör vår historia. I en lokal som tillhör vårt lands själ och vår historia. Där vi "alltid" har varit.

Bjud in alla ungar, alla föräldrar och alla mor/farföräldrar - till den fantastiska lokal som kyrkan är. Där ljuder musik. Där finns lugn. Där finns rum.

Bjud in. Särskilt i skolavslutningstid - med "Den blomstertid nu kommer" härligt ljudande, med skratt och längtan till den lediga tid som strax därefter står för dörren.

Det är inte tid att bryta den traditionen.

Anette Grinde




Inga kommentarer: