söndag 29 mars 2009

Symbolikens betydelse...

Ja, Adina Trunk, symbolikens betydelse är stor. Det är viktigt att tillsammans göra och uppmärksamma. Det är viktigt att var och en kan göra och gör det lilla, som symboliserar något som är så mycket större. Det är viktigt att vi uppmärksammar. Och fortsätter att göra.

Earth Hour var en sådan fråga. Samtalet och uppmärksamheten, och den faktiska inställningen påverkar och upplyser. Det är viktigt. Och, att vi inte bara nöjer oss där.

Här hemma har vi lyssnat på en "sopdebatt" under en tid. Den har tett sig märklig. Den har handlat om kostnader, tömningsrutiner och nya tunnor. Men - det har oxå hörts toner om att, som någon slags hämndaktion mot kommunens nya rutiner eller som att glömma bort sitt egna personliga ansvar i miljöfrågan, låta bli att göra sitt yttersta för att kompostera och sopsortera. Ord som att det inte spelar någon roll, då den enskilda personen inte längre spar egna kostnader och det finns gott om plats i sopbehållaren, ger en total glömska om det egna ansvaret för miljön - oavsett beslut från kommunens företrädare.

Oavsett kostnader och nya rutiner är det var och ens skyldighet att göra sitt yttersta, i varje stund, för att spara på slitaget på vår jord. Symbolik, avstående av hämnd för undermåeliga beslut ur någons perspektiv och faktisk egen handling är viktigt - för vår möjlighet att låta våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn att leva i en vacker och rik miljö när de växer upp.

Symbolik är av vikt - när den visar vägen till en bättre värld. Tydlig symbolik som berättar om människornas ansvar för vår värld och får dem att se sin egna roll. Just den roll, just det agerandet, som skapar skillnad för oss alla.

Vi behöver symbolik. Vi behöver praktisk handling. Och vi behöver lyssna på alla de som kommer med fantastiskt goda ideer om hur vi bäst gör. Var och en, och tillsammans.

Anette Grinde