lördag 26 november 2011

Född till rörelse

Född till rörelse - en bok om kondition och hälsa.

Per Olof Åstrand, Örjan Ekblom och Björn Ekblom.
Sisu idrottsböcker
2011
Isbn 978 91 86323 20 2

Praktiskt taget alla vuxna svenskar anser att regelbunden motion är bra för hälsa och arbetsförmåga. Vi är också upplysta om hur våra matvanor, alkoholintag och rökning påverkar vår hälsa. Varför är det då en minoritet som har en livsstil som styrs av kunskap och förnuft? Finns svaret förankrat i vårt biologiska arv? Hur levde våra förfäder?
 
I Född till rörelse kan du läsa om faktorer som har betydelse för vår kondition och hälsa. Varför är det så viktigt att vi rör på oss? Hur kan man motverka eller mildra effekten av vissa sjukdomar? Vad innebär det att vara fysiskt aktiv? Hur ska man träna och hur jobbigt bör det vara?

Född till rörelse är liten och behändig. Den slinker lätt ner i väskan när jag åker hemifrån på morgonkvisten. Denna bok är lätt att ta med sig, läsa en stund i och sedan återkomma till vid nästa lilla stund som ges för detta viktiga ämne. Att läsa om rörelsens vikt, om hälsofrågor och om vi på olika sätt kan skapa mer för oss själva och våra medmänniskor tilltalar stort. Just därför letar jag gärna litteratur som rör dessa frågor, de kan man hitta t ex hos Sisu idrottsböcker. Just där fann jag denna. Och just de frågor som jag finner på baksidan av boken, känns viktiga för mig och många med mig i vårt avlånga och vackra land.

Boken är skriven av tre kunniga män, som har dessa ämnen - rörelse, aktivitet, hälsa - som sin profession. Det talar för att frågeställningarna i boken är grundligt utredda och begrundade. Den är, hos mig, trovärdig.

I Född till rörelse kan jag läsa om vikten av att röra på sig. Om detta har jag aldrig tvivlat, jag har sett hur det kan spela roll. I denna bok får jag, igen, svart på vitt att det verkligen spelar roll och att var och en kan börja just nu. Det är aldrig för sent att börja, men det är oerhört dumt att vänta till sen.

Att sitta still i timme efter timme, utan att röra sig, utgör en risk för utveckling av en lång rad sjukdomar. Detta spelar verkligen roll, t ex för alla oss som sitter på kontorsarbeten, där det stillasittande ofta tar många av dagens timmar i anspråk. Här behöver vi verkligen se hur vi tillbringar våra dagar och hur väsentligt det är. De tittar fram i denna bok, det ger oss riktning och möjligheter till förändring. Kroppen anpassar sig till det den utsätts för. Väljer vi att vara stillasittande, så anpassar den sig till detta. Vilket i sig är skadligt såväl på kort som på lång sikt.

Väljer vi istället att vara aktiva, så anpassar sig kroppen till det istället. Fördelen med det senare är att vi generellt får en bättre hälsa, vi skapar motståndskraft för sjukdomar, vi bygger på våra skelett för undvikande av benskörhet, vi får en ökad muskelstyrka, en ökande uthållighet, minskad risk för flera cancersjukdomar, med mera, med mera.

Ja, om vikten att röra sig kan vi läsa i denna lilla lätta bok. Den påverkar mig, än mer, i riktningen att vi bör bistå i uppgiften att få våra medmänniskor att röra sig lite mer. Vi, här hemma hos oss, rör oss en del. Men det kan bli mer. Vi kan också peppa andra att göra mer.

Att t ex springa, cykla eller promenera är fantastiska sysslor, att därtill delta i aktiviteter och tävlingar, utifrån sin egen nivå, är än mer endorfinstimulerande, socialt otroligt roligt och utmanande för det egna jaget. Det borde fler upptäcka.

Känner du någon som inte rör sig nog för sin hälsas väl? Känner du någon som ännu inte upptäckt löpningens bubblande känsla, eller promenadens tillförande kraft?

Det borde vara lag på att alla löpare skall smitta minst fyra människor per år, med löpningens och aktivitetens kraft.

Årets julklapp bör vara en bok som behandlar vikten av rörelse, som t ex Född till rörelse, tillsammans med en aktiv peppning om att nu är det dags.  Billigast är den om du köper den som medlem i Idrottsbokhandeln.se

Så. Ut och spring, ut och cykla eller ut och gå. I lagom takt, med lite mer på agendan för nästa dag.

Det är ännu inte för sent, men det kan vara det imorgon. Det är alltså läge att börja idag, inte skjuta upp det till imorgon. Så, ta med en vän på din tur idag.

Njut av den vackra dagen.

Anette Grinde




Inga kommentarer: