måndag 9 januari 2012

Fredag 6 januari 2012. Kaikamba (nära Gurpura), Karnataka – Kasargod, Kerala.

Fredag 6 januari 2012. Kaikamba (nära Gurpura), Karnataka – Kasargod, Kerala.

En varm och svettig natt med mycket dålig sömn. Fläkten svalkade inte. Svettflödet var sömnhindrande. Vi när nu ca 18 km från kusten och Mangalore. Vi följer troligen kusten syd igen – vi försöker finna nya vägar utanför den stora väg 17. Idag måste vi köpa en Keralakarta. Vi lämnar idag delstaten Karnataka.

0650. Chapati, sambar och kurma eller om det var chutney. Mjölkkaffe och 2 liter vatten. Det smakar gott på morgonkvisten. Morgonen är alldeles dimmig. Fukten ligger tät och låg. Det är gott med något i magen innan vi trampar iväg.

0720. Iväg. Gps.en fungerar inte idag.

Backigt. Det är en kraftig morgontrafik mot Mangalore. Solen stiger sakta. Svetten forsar i mängd.


Morgonbussarna är överfulla, människor hänger utanför och bussarna lutar betänkligt i kurvor och där de hänger utanför asfaltkanterna. Minibussar som hemma rymmer maximalt 6 personer rymmer här uppåt 25-30 små skolungar. Deras ryggsäckar ligger osurrade på taket. En ricksha tar ca 10 ungar och ibland fler än så (normalplats för två vuxna).

Strax utanför Mangalore blir vi inbjudna till Bill med familj, som lämnade barnen till skolan där vi stod och fotograferade överfulla bussar. Han bodde strax intill. De bjöd på kaffe och en fantastiskt god riskaka. Han rekommenderar oss att besöka Halebidu, strax norr om Hassan. Där finns fina stenarbeten i templen. Han talar varmt för detta.

Han talar också om en plats efter Trissur – Maleyator – där lärjungen St Thomas fotsteg syns. Det är en historisk plats, som han varmt rekommenderar oss att besöka.

Han talar också varmt om Chalkudu – Trichur Distrikt – Muringoor Retreat Center (English retreat). Det är en retreat/rekreationsplats där man bör stanna i minst 5 dagar. Han talar mycket väl om detta, för våra samtal med gud. Han talar gärna om kristendom och om treeningheten.

Mr Bill Ben and Mrs Shimey Bill
Green Spring Hill
Kulshekar (Mangalore)

Det var ett väldigt roligt besök. De vill gärna att vi besöker dem igen – och gärna att vi bor hos dem åd – om vi passerar i dessa trakter igen. De sände med en bytta med riskaka för vår vidare färd. Dessa besök är härliga. De gör mig riktigt glad.

Vi passerar Mangalore och färdas igen på den högt trafikerade väg 17. Strax innan Kerala äter vi en – av de två – portionerna riskaka som vi fick av Bill och hans fru. Apelsin på det. Klockan närmar sig mitt på dagen och vi mår gott. Vi är mätta igen. 

Kunjathur. Kerala. Punktering. Cykelreparatören huserar 50 meter bort och han ordnar detta raskt. Bokaffären är stängd eftersom det är muslimsk fredagsbön idag. Det är många butiker stängda, vilket vi då tolkar som att det är många muslimer som innehar dessa butiker.

1400. Uppala. Vegetarisk thali, en stor portion där vi inte orkar allt. Risskålen är väl tilltagen. En stunds vila, i skugga under tak. Värmen är inte blid. Kaffe och te. En skolatlas är inköpt för navigering i Kerala. Vi fick resten av världen på köpet.

I Indien finns det en mobiltelefon i nästan varje kvinna och mans hand. Här finns verkligen en god marknad för telefoni. Vår verkar de helt enkelt ha stängt av. Den fungerar inte alls.

Vår nya kartbok intresserar många. De tittar länge och undrar var vi är, var vi kommer ifrån och var andra länder ligger.

1715. Kasargod. Kerala. Det var en lång incheckningsprocedur på LandMark Inn. Här är det, mycket viktigt med pass och inregistreringsformalia och formulär. Jag fick nästan spatt när inregistreringen nästan tog 30 minuter. Löftet om varmvatten var lögn.

Dagens sträcka uppskattas till 6-7 mil (gps.en är trasig igen).

Vi tar en kapsyl whiskey fast det står i receptionen att sprit är förbjuden på hotellet. Kanske blir vi utslängda om de upptäcker vårt grova regelbrott.

Tänka sig, att man har en sådan sambo – som vill åka och cykla i Indien. Det är inte illa det, minsann.

Dagen avslutas med en kort promenad. Vi köper ananas, kex och mangodryck och festar på det på vårt fina rum - fast vi har förstört det med tvätt som hänger kors och tvärs och med plats för cyklar som tar upp en del av rummet. Det är inte så mycket fin yta kvar.

Kerala har, enligt vår kartbok, ca 32 miljoner invånare (2001 års siffror). Maharasthra har ca 98 miljoner invånare och Karnataka har ca 53 miljoner. Viktiga näringar i Kerala är t ex kokosnötter, ingefära, gummi, sockerrör och te/kaffe. Det odlas också tobak. Cashewnötter, kardemumma och peppar står också på odlingslistan. Kerala har den hösta läskunnighetsgraden i Indien (>90%).

Solskyddsfaktor 30 är på, varje dag – på de delar som inte är klädtäckta. Klädtäckta är de flesta delarna, försås.

NattNatt
A..

Inga kommentarer: