fredag 20 januari 2012

Tisdag 17 januari 2012. Ponnani – Guruvayur, Kerala.

Tisdag 17 januari 2012. Ponnani – Guruvayur, Kerala.

Idag gratulerar vi syster Ulrika på hennes födelsedag. Grattis, grattis.

0700. Vi trampar iväg bort till Sudhi och hans familj. Sudhi hänger med och möter oss där. Han har just nu en klass i skolan, men smiter med oss bort en liten stund. Vi lämnar en fruktkorg till honom och till familjen och tackar för all vänlighet de har givit oss, och all fantastisk hjälp som Sudhi har stått för.

0805. Vi lämnar Ponnani. Sudhi, som nu har avslutat sin klass, ansluter och kör sakta med oss en liten bit. Sedan säger vi adjö igen. Han ber oss att inte glömma honom och att vi skall hålla kontakten.

0900. Frukost. Poratha med ärtor. Vatten och te/kaffe. Det är gott med lite mat i magen innan vi trampar vidare. Idag tänker vi oss en ganska kort cykeldag. Doktorn ordinerade två vilodagar, så detta är den andra. Vi får ta´t lite easy.

Idag firar Leif och jag 6½ år tillsammans. 16 länder, 8 marathon, en del mc-resor och lite annat smått och gott har vi hunnit med. Låt oss hoppas att det finns mycket kvar att utforska och göra tillsammans, världen runt.

1100. 24 km. Strax utanför Guruvayur finns det många elefanter. Vi ser ca 10 st på en stor parkeringsplats nära vägen. De är fastbundna/fastkedjade och de står och utfordras. De används t ex i samband med tempelaktiviteter i Guruvayur, där det t ex är elefanttävling i samband med åtminstone en stor festival.

1143. 27 km. Guruvayur. Hit får räcka för idag. Jag känner mig inte så överdrivet kaxig, snarare mest trött och vek. Leif hittar raskt ett fint rum på Sree Nandanam Hotel, i utkanten av staden. Det visar sig senare att det finns mängder av lodge och hotell i denna stad. Det visar att mängden av besökare ofta är många. Templet är vida berömt.

Strax norr om staden (där vi såg de 10 på en parkeringsplats) finns alla elefanterna, någon nämnde 56 elefanter. Runt templet fanns en hel del säkerhetsarrangemang och väldigt många människor. Många är "pilgrimsklädda" i sina svarta skynken. Det är ofta mörka i hyn. Ibland går unga barn med dem, oftast små pojkar men ibland också små flickor. De är klädda i samma tyg. Stora tjejer är inte med i "pilgrimandet".

Här var en festival den 14 januar, när vi var i Ooty (och matförgiftade mig). Då var det elefanttävling och stora tempelfestligheter här.

1515. Vi äter en sen lunch, vegetariska nudlar – starka som attan – och vatten till. Kaffe finns inte här, så det fick vi klara oss utan. Jag längtar starkt efter läsk, antagligen som en reaktion efter min dränering söndag & måndag. Det är skönt att vara på benen igen, även om det inte är full fart på mig ännu.

Vi cyklar ner till Chavakkad beach, ca 5-6 km bort. Stranden är fin.

1654. Många båtar ligger uppdragna på stranden. Människorna strosar med lugna steg efter strandkanten. Några båter seglar strax utanför. De har blåa segel, som ser ut som presenning. När vi tittar närmare på dem är det nog ändå en segelduk, inte en vanlig presenning. En man berättar att det är många som seglar här – det är första gången vi ser segelbåtar efter kusten under denna resa. Kvällsljuset är ljuvligt vackert och värmen är fantastiskt mild och skön i kvällningen. Njutbart.

Vi trampar långsamt åter till hotellet för vila, lite tvätt och så småningom lite sömn för nya krafter i morgon. Då måste vi komma längre än idag – nästa plats vi kan finna boende ligger nog ca 50-60 km bort, tror vi. Må min styrka återvända med nattens sömn.

1930. En internetstund. Jag kan ladda upp några dagars anteckningar och därtill några fotografier. Fantastiskt, det har varit svårt förr, men denna gång gick det bra. Gratulerat lillasyster på födelsedagen och chattat lite med Sofie. Jenny var inte där.

Mitt immunförsvar är uppenbart nedsatt.

A..

 

Inga kommentarer: