torsdag 23 februari 2012

Indiens viktiga kokos...

I Indien är kokosnöten en vanlig syn. De ligger på tork efter vägen. De är delade, med kokossidan upp. De ligger mitt i vägdammet.

Vi undrar ofta hur vårt kokos, i våra påsar i Sverige och i Europa, behandlats innan de nått vårt kök. Vi som är så allvarsamt noggranna med renligheten. Når detta vägdammskokos våra bakverk? Det måste de väl göra, eller hur?

Vi ser också, relativt ofta, att de säljs för den läskande drycken. För några få rupier får du en närande dryck utan inblandning av kemikalier eller andra tillsatser. Eller vägdamm heller för den delen.

Periodvis ser vi också materialet till repen. De ligger i högar efter vägen, ibland man man nästa ta miste och tro att det är en höstack. Vi ser också, vid ett tillfälle, repmaterialet ligga i blöt efter vägen. Vägen är, i Indien, en vanlig torkplats eller förvaringsplats för olika material och grödor.

Olika delar av kokosnöten tas om hand i olika tid och i olika trakter. Kokospalmen, som inte tillhör familjen nöt utan familjen palmer, har en mängd användningsområden, som t ex:

* trä/stam - husbyggen/virke, bränsle och hantverk,
* blad - flätas till hyddor/vindskydd, staket, kvastar, hantverk,
* kärna - kokosmjölk får man genom att blanda det rivna eller krossade vita köttet med vatten och pressa ur den feta vätskan.
* kopra - det vita näringsrika torkade kokosköttet - kokosolja som används t ex till tvål, olja, ljus och kokosfett liksom även till djurfoder.
* vatten - drinkar och vinäger,
* skal - bränsle, kol och hantverk,
* skal (fiberhöljet) - tillverkning av tågvirke (rep) och mattor,
* nektar från blommorna - toddy, palmvin och brunt socker.
* sav - palmvin

Kokospalmen är viktig i Indien. Den skapar ekonomiska förutsättningar till många.

Anette Grinde



Läs även andra bloggares åsikter om
, kokosnötter, rep, palmvin och om det vackra Indien
Wikipedia om kokosnöten och om palmen.

Inga kommentarer: