söndag 18 mars 2012

På temat arv, testamente och bouppteckning...


Ett testamente måste ha en viss form för att vara giltigt.

Ett testamente måste vara upprättat i skriftlig form och skall vara undertecknat av testamentsgivaren (testator). Testamentsgivarens underskrift måste vara bevittnad av två personer (testamentsvittnen).

Testamentsvittnena från inte vara jäviga. De skall vara medvetna om att handlingen omfattar ett testamente, men de behöver inte känna till innehållet. De skall själva vara "rediga" och kunna intyga att inget "oredigt" skett kring testamentet och dess tillkomst. Vittnena skall ha fyllt 15 år och får inte vara nära anhöriga till testamentsgivaren. Testamentsgivarens maka/make, barn, barnbarn, syskon, far/morföräldrar eller föräldrar kan sålunda inte bevittna testamentet. Det finns ytterligare personer i denna krets, som inte skall bevittna testamentet, då det i sådant fall riskeras att betraktas som ogiltigt. Ett vittne får inte heller vara testamentstagare i testamentet, d v s vara en person som kan erhålla egendom genom testamentet.

Vid formuleringen av själva testamentet är det viktigt att formulera sig tydligt, så att inte tolkningsproblem uppstår när den avlidnes önskan, dvs testamentet, skall uppfyllas. Ändringar i livet och dess olika skeenden, kan skapa behov av att ändra testamentet. Ett testamente kan ändras eller skrivas på nytt, med nya vittnesunderskrifter, eller behållas i sin ursprungliga form om det känns relevant och om den gamla skrivningen omfattar de förändringar som har skett i livet.

Bröstarvingar har rätt till sin laglott. Laglotten kan inte testamenteras bort. Barnens har alltid rätt till sin andel, som lagen föreskriver den. Laglotten utgör 50% av det som de skulle ha fått, om inget testamente hade upprättats. Resterande del av kvarlåtenskapen kan testamenteras bort.

Barn till ogifta, som inte har skrivit ett testamente till förmån för annan än sina barn, ärver hela kvarlåtenskapen efter den förälder som gått bort. En sambo ärver inte sin sambo till någon del, om ett testamente inte är skrivet.

Mer kring temat arv, testamente och bouppteckning inom kort.

Lev Väl.
Hälsar en dunderförkyld skribent...


DN 2012-02-24 om bouppteckning.
Skatteverket om bouppteckning.
Testamente enligt wikipedia.
Ärvdabalken.

Läs även andra bloggares åsikter om - arv  ..  Politometern om testamente - ... * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com 

Inga kommentarer: