onsdag 28 mars 2012

Röda Korset, folkrätt och toaletter i Indien

Häromdagen höll jag en kurs om marknadsföring, där vi bland annat talade om att synas på flera ställen. Vi talade om twitter, facebook, hemsidor, annonser, med mera, och var det är relevant att synas. Jag ser hur rätt det är, hur jag nappar och hur jag ser när jag läser på olika platser. Frågor som intresserar mig, som dyker upp på olika ställen, får mig att haja till och reagera när de syns igen och igen. Det gör det lättare för mig att finna dem, att vakna och att agera.

Nu upptäcker jag, igen, Röda Korsets information och kurser i viktiga frågor. Denna gång via en länk från facebook, som för mig till Röda Korsets hemsida. De har t ex frivilliga folkrättsutbildare som informerar och utbildar om internationell humanitär rätt i väpnade konflikter (krigets lagar), mänskliga rättigheter och människor på flykt. De har också nätbaserade kurser, som gör det enkelt för de som inte har direkt koppling till en Röda Korskrets men ändå söker efter kunskapen. De har tyvärr ingen nätbaserad kurs i folkrätt, vad jag kan se.

Röda Korset fick häromåret en kraftig släng av människors frustration. När en enda man utnyttjade och bedrog, drabbades hela det svenska Röda Korset svårt. Jag tror att de har återupprättat sitt förtroende hos många, men att misstänksamheten ändå, i något mått, finns kvar. Används pengarna rätt, är alltid en relevant fråga att ställa sig. Men, vi skall också tänka tanken om vad som händer när organisationer som Röda Korset inte kan agera - inom sitt kunskapsområdet, där det behövs. Det vore helt enkelt oerhört synd. Vi måste tro att organisationen använder sina medel relativt rätt, även om det riskerar att finnas brister och felnyttjande i något mått. Vi måste tro att de har en uppföljning och granskning som visar att det i huvudsakligt led är rätt. I en egen kontroll och i en kontroll genom opartiska granskare, som t ex media och kvalificerade revisorer.

En kurs i folkrätt borde stå högt på dagordningen hos oss alla. Likaså ett aktivt engagemang för människor som har det svårt.

I pappersversionen av DN Världen, nr 4 - april 2012, finns en artikel (av Mia Holmgren, utrikesreporter på DN) på tema hygien - om toalettsituationen i Indien. Det är en situation som är på gränsen till katastrofal. Indien är inte unikt i detta, men problemen måste tas på allvar. I artikeln (som tyvärr inte hittas på dn.se) framgår att det - enligt FN - bara är 366 miljoner indier som har tillgång till en riktig vattentoalett med avlopp. Av mer än 1,2 miljarder människor, är det sålunda bara en tredjedel som har tillgång till en riktig toalett.

Hur tänker vi att resten gör, vilka konsekvenser ger det för t ex kvinnorna och hur kan vi bistå?

A..


DN 6 mars 2012. Svd 16 mars 2011. DN 15 februari 2012.

*** *** ***
Läs även vad andra bloggares skriver om  bistånd  - folkrätt - Röda Korset - toaletter - Indien .  Politometern om folkrätt ...  * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com

* Jag ler, när jag finner denna länk.

Inga kommentarer: