torsdag 22 mars 2012

STF riksstämma i maj 2012.

STF har sin riksstämma i maj 2012. Riksstämman genomförs vartannat år och är föreningens högsta beslutande organ. Då väljs t ex den nya styrelsen, som har att besluta i och driva föreningens frågor under de kommande två åren.

40 ombud är valda av föreningens medlemmar under slutet av 2011 och 15 ombud valdes vid stämman 2010.  Dessa 55 ombud har till uppgift att, för medlemmarnas räkning, orda och rösta i de frågor som står på dagordningen vid riksstämman 2012.

Vilka dessa frågor är, utöver de som framgår av våra stadgar, framgår inte än. Det kan vara olika typer av motioner, som medlemmar, styrelse eller organisation (STF) har föreslagit stämman att besluta om. Dessa skulle ha varit STF centralt till handa senast under februari 2012 för att därefter behandlas och kommenteras av styrelsen innan de kommer ombuden och medlemmarna till del. När dessa är behandlade kan vi förvänta oss att de tillsänds ombuden i god tid innan stämman och att de också görs tillgängliga för medlemmarna på STF.s hemsida. En stark förhoppning är också att medlemmarna kommunicerar med ombuden om de frågor som står på agendan.

Just nu pågår en irriterad diskussion kring styrelsen/ledningsgruppens beslut att inte offentliggöra alla sifferuppgifter kring ombudsvalet. Ett fåtal personer agiterar i kretsmailen (där bara den som kontrollerar respektive krets mail nås), på facebook (i gruppen där bara några av ombuden nås) och i STF.s intranät (där alla med koppling till styrelse, kansli, kretsstyrelser och vandrarhem nås). Någon ger uttryck för att riksstämman är högsta beslutande organ i organisationen och att diskussionen/beslutet sålunda kan/skall ytterst föras där. - Men, tänker jag, skall det i sådant fall inte finnas en motion (inkommen senast i februari) som säger så - för att frågan skall finnas på dagordningen. Utan detta torde det inte finnas skäl för styrelsen och/eller ledningsgruppen att tillse att frågan hamnar för diskussion via dagordningen. Stämman må vara det högst beslutande organet, men alla frågor hör inte hemma där. Frågan är om detta är en sådan.

- Själv litar jag helt och fullt på kansliet i röstningsfrågan och respekterar ledningens beslut att inte offentliggöra siffrorna. Röstsiffror på var och en saknar, enligt mitt sätt att se, helt  relevans i frågan om demokratibegreppet. Och, även om så vore så har styrelsen föreningens mandat att fatta beslut i de löpande frågor som dykt upp under året. Utan krav på överprövning av irriterade medlemmar.

Däremot - står en hel del att önska kring förfarandet kring ombudsvalen i november/december - där frågor som informationen i stort, tillgängligheten för val för de som saknar internet, insats kring marknadsföring, kretsarnas ansvarstagande i val- och informationsfrågor, ombudens egna ansvar för val- och informationsfrågor, mm - behöver diskuteras. Det kan inte åtgärdas retroaktivt och behöver inte ta tid och plats just nu, men bör betänkas till kommande års ombudsval. En arbetsgrupp fylld med klokskap måste tillsättas för bättre resultat till kommande års val.

Nu måste övriga frågor komma upp på bordet. De som rör natur och kultur. De som rör våra kretsars väl och de som rör utvecklingen av föreningen i stort. Jag väntar med spänning på de motioner och frågor som inkommit för behandling på stämman, som ombuden har att begrunda. Jag hoppas att handlingarna når mig snart.

Anette Grinde
Ombud till riksstämman STF 2012.



 
*** *** ***
Läs även andra bloggares åsikter om  marknadsföring  - styrelsearbete - valberedning - foreningsliv - ideella föreningar...  Politometern om styrelsearbete och valberedningsfrågor  * Intressant. * Bloggkartan Norrtälje. * Nyligen.se. * Blogger.com.* Volontärbyrån - här kan du leta efter nya volontärkrafter till din förening. Det är en bra web-plats för ideella krafter. * STF Roslagskretsen - arrangerar STF-aktiviteter i Roslagen. * Företagshuset - arrangerar kurser för ideella föreningar.* Företagshuset - säljer också ekonomi- och administrationsprogram för ideella föreningar. * PWC om valet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter onekligen rätt krångligt. 27% av makten på stämman hos nomineringsdemokratin... och hemliga valsiffror? STF verkar ha lite problem med sin demokrati.

Reflektioner Allteftersom sa...

Vem är du, som inte törs säga ditt namn? Är du en av de som ordar så hårt kring valsiffrorna i flera andra forum och vägrar tala om andra sakfrågor? Du är välkommen att skriva här, men jag är tacksam för du skriver ditt namn.