fredag 27 april 2012

Jag söker minnen om folket i bygden....

Foto: Anette Grinde
Institutet för språk och folkminnen har Sveriges största folkminnessamlingar. I arkiven i Göteborg, Umeå och Uppsala finns resultatet av över hundra års arbete med att dokumentera folklig kultur: berättelser om människors liv och leverne i vardag och fest – från 1800-talets fiske- och bondesamhälle fram till dagens mångfaldssamhälle. De omfattar bland annat levnadsberättelser, olika former av folklig dikt, sång och musik, traditioner och trosföreställningar. Större delen av våra samlingar är tillgängliga för allmänhet, studenter och forskare.(- www.sofi.se )

Stockholms Läns Museum har också källor från folkets minnen. Där finns t ex fotografier från förr.

Det låter oerhört spännande, att sådant finns bevarat och tillgängligt för framtida forskning kring släkter, människor och orter. Jag skriver just nu t ex om hembygdsföreningen St Eriks Gille (se t ex påbörjat inlägg från den 16 april nedan). Jag söker därför information om föreningen (från hela dess livstid, sedan starten den 18 maj 1960) och om människorna som har verkat i föreningen och i bygden. Det har visat sig att det inte är helt enkelt att finna informationen. Den finns i var mans eller kvinnas huvud. Ibland försvinner den när människor lämnar oss. Den finns också i pärmar, utan namn, och i lådor från förr. Det är intressant att läsa, skriva, betrakta, fundera och dokumentera.

Har du bilder från förr i dina gömmor, där du vet vem som är vem och vad som är vad - och har sin historia i Roslagsbro? Eller har någon nyss lämnat jordelivet som har lämnat en historia som du vill skall dokumenteras (vilken för övrigt inte behöver ha anknytning till Roslagsbro)? Låt mig se, låt mig lyssna och låt mig sammanställa den informationen. Du är varmt välkommen att höra av dig.

Stort tack.

Anette Grinde 
tfn 0708 905 731


Länkar; * Folkminnesarkivet. * St Eriks Gille. * Politometern.Intressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com * Folkminnen. * Läs även andra bloggares åsikter om - hembygd - mm.* Blogginlägg om tvist om hemsida kopplad till Språkrådet. * Släktforskning * Roslagsbro. * Norrtälje. *

Inga kommentarer: