fredag 20 april 2012

Martin Schibbye & Jonas Gratzer


Jag läser en artikel, som tidigare har publicerats i Hufvudstadsbladet i april 2011. Den är nu publicerad i tidningen Johan & Martin.

Artikelns ämne - med text av Martin Schibbye och foto av Jonas Gratzer -  "Snöleopardens återkomst", berör starkt de människor som bor i Himalaya där glaciärerna smälter och hotar deras livsmiljö. 

"För varje nytt isblock som kalvar ner från glaciärtungan på berget ovanför stiger sjöns vattenyta ytterligare, och trycket mot moränväggen ökar. Om den ger vika kommer en störtflod av miljoner kubikmeter vatten, uppblandad med sten, grus och jord, att kasta sig nedför sluttningarna och spola bort broar, vägar, vattenkraftverk, hus och vetefält: en tsunami i Himalaya. Det har redan hänt en gång - den 12 juli 1991."

Lokalbefolkningen är upprörda över situationen, även om de på sitt sätt inte bryr sig om klimatförändringarna eftersom de ändå inte kan påverka dem. Upprördheten kommer sig av att de förleds att tro i fel riktning av forskarna, de säljer sina hus och gårdar till underpriser eller riskerar att hamna i en ny tsunami utan möjlighet att komma undan. Uppvärmningen påverkar vardagen stort genom förändrade förutsättningar. Föränd-ringarna kan konstateras vara stora när jakarna i grannbyn har fått löss, glaciärisarna på många ställen är helt borta, regnet är mer ihållande, odlingsförutsättningarna förändras med väderförändringarna, kackerlackorna närmar sig och snöleoparden syns alltmer i dalen.

- Det gör ont i mig när jag läser om de förändringar som sker, när naturens med dess krafter och förutsättningar ändras. Det är hög tid att ändra våra levnadssätt, så att glaciärerna inte fortsätter att smälta, så att havens djur inte får magarna fulla av plast och så att vi, våra barn, våra barnbarn och barnbarnsbarn har en vacker - och fungerande - värld att leva i. Det är verkligen hög tid.

A..



 Läs fler artiklar av Martin & Johan = köp tidningen; Pressbyråns Tidningar. * Johan & Martins stödförening. * Sveriges Radio. * Dagens Media. * Aftonbladet. * Anne Johansson på GP. * Peter Englund (ständig sekreterare i Svenska Akademien).  * Johan Malmberg. * Johan Hakelius. * Etc.. * Svd Januari 2010. * HBL. * Naturskydssföreningen nyligen om plasten i havet.  *

Inga kommentarer: