måndag 30 april 2012

Med huvudet före rakt ner i spat...


Ljuvliga vårsol. Du välkomnas onekligen. Vi är en aning oförtjusta i kylan. Vi föredrar onekligen det varma.

Vi tog en liten cykeltur. Start hemifrån och upp mot Roslagsleden, som inte går så långt härifrån. Vi kommer upp på leden en bit söder om Rådasjön. Strax passerar vi det nyligen utökade Råda Naturreservat. Där blommar det ljuvligt av guckusko om någon månad. Vi finner känslan god - att vara ute på ett njutbart söndagsäventyr. Vi är utrustade med hyfsade cyklar, hjälm, lite extrakläder, mm. Vi drar iväg en stund efter kl 10. Utekartan är med, där Roslagsleden är utmärkt.

Vi passerar mellan Ladusveden och Grop och svänger av mot Brevikshållet med sikte på Bagghus och  Älmsta. Det är grusväg, asfaltväg, stigar och lite balansering nära kanalen upp mot Älmsta. Denna sträckning är vandringsbar, springbar och cyklingsbar. Det gillar vi. Det är varierat, sparsamt med trafik och en trivsam miljö. Vi struntar i leden bort mot Flottskär och viker av på den lilla stigen mellan husen istället (Studsboda). Den sträckan är vackrare än leden som där annars bara går efter vägen. Leden går visserligen nära vattnet, men leden gör sig bättre på den lilla grusvägen och stigen som kommer ut i kurvan i Brevik, istället för efter asfaltvägen. Sedan fortsätter vi bort mot Bagghus, för att strax före bron vika vänster och följa den smala stigen längs kanalen. Här gäller det att inte vingla till, för då riskerar man att hamna i spa´t. Något sådant vill vi inte veta av.Vägen längs kanalen är smal, med kanalbranten nära, men det är fint och trivsamt i dessa trakter.

Leden kommer fram vid bron över kanalen i Älmsta. Vi viker av vänsterut. Där ovanför backen ligger Ica, där vi stannar till för proviantering för vår vidare färd. Det visar sig vara ett mycket lämpligt drag. Turen tog avsevärt längre tid än vi tänkte. Långa sträckor av Roslagsleden var helt enkelt olämplig som cykelled.

Vi fyller ryggsäckarna med lite nödproviant innan vi återvänder nerför backen och viker av mot Sandviken och Gamla Grisslehamn. Sträckan mellan Älmsta och Sandvik är mycket dåligt märkt. Vi hittar inte de brandgula märkningarna under en lång sträcka. Vi undrar om vi har åkt fel, men på Utekartan är det denna sträckning som är inritad. (Jag ser heller ingen annan sträckning på de beskrivningar som finns på Norrtälje kommuns hemsida vid hemkomsten.) Nåväl. Något är fel, men vi hittar leden igen strax efter Sandviken och strax innan Gamla Grisslehamn.

Vi trampar på. Takten är skön tills vi kommer in på sträckningen norr om Sandviken och Gamla Grisslehamn, Då går tempot kraftigt ner. Roslagsleden mellan Gamla Grisslehamn och Grisslehamn, lämpar sig inte för cykel. Det är alltför många sträckor som inte är cyklingsbara, där vi får lyfta, bära och trassla. Det känns inte alls bra att så långa delar av leden inte är tillgänglig också för cyklister (mtb). Underlaget kan därmed också hindra vandrare, eftersom det periodvis kan ses som en väldigt trasslig - "teknisk" - terräng. Nog borde det väl gå att finna bättre stigar för ledens sträckning? Är det trassliga markägare som sätter stopp för en bättre sträckning av leden? Eller finns det inte andra stigar i området?

På ett av partierna cyklar vi på en acceptabel stig. Vi kommer till ett vattendrag, där det borde ha legat en kraftig spång. Vi ser spången sen, efter den olyckliga kullerbyttan. Någon - eller snarare några eftersom den är stor - har tagit bort spången. Den ligger ett stycke bort. Min fina cykelvän tänkte sig att vattenfåran var grund, som de övriga vatten och lervällingspassagerna har varit under dagen. Han stannade inte och tittade efter, utan tog snarare sats för att komma över utan att fastna mitt i. Men, just det hände. Han fastnade mitt i och gjorde sedan helt enkelt en rask kullerbytta rakt ner i spa´t. Det var djupt. Det var stenar på ömse sida i vattenkanten. Jag är innerligt glad att han inte gjorde illa sig, utan kom ur äventyret med blotta förskräckelsen. Ja, hjälmen satt på. Det är jag innerligt tacksam för. Nej, jag hann inte fotografera saltomortalen. Man kan ju le sen, men inte just då. Klädombyten är sålunda bra att ha med sig när man skall ut på äventyr. Nej, att bada på detta vis var inte så överdrivet rätt tänkt med tanke på att vi då var nästan längst bort och hade några mil hem (om då än på en avsevärt bättre väg) och att det började bli sent på dagen. Nåväl. Det är ju inte alltid man hinner göra så väldigt väl genomtänkta beslut och få dem riktigt rätt.

Ca 4,2 mil efter starten når vi Grisslehamn. Sedan vänder vi kosan söderut, utan att utforska Grisslehamn ytterligare. Det har vi ju gjort förr och kommer att göra i framtiden igen. Det fick vara för idag. Vi tar raskt den stora Väddövägen rakt söderut, ner till Älmsta och sedan Roslagsleden åter hem. Hemfärden gick i en avsevärt raskare takt än uppfärden. För den som hade blöta byxor torkade de hyfsat väl i vinddraget. Det var egentligen bara fötterna som blev riktigt, riktigt kalla.

Vi är hemma en stund efter kl 18. Sträckan för dagen uppgick till 7,2 mil. Detta var en bra dag. En riktigt bra dag.

A..
Söndag 2012 04 29


Bra cykelled? Nej!

Cykelvänligt vid Väddö kanal.

Spång saknas. Det gav ett redigt dopp.

Ljuvlig miljö nära Grisslehamn


















































Länkar till kartor från Norrtälje kommuns hemsida; 
Etapp 9 Roslagsbro - Bagghus.
Etapp 10 Gåsvik - Sandviken.
Etapp 11 Sandviken - Grisslehamn
- dessa etappkartor och texter lämnar en hel del att önska. Så mycket bättre och så mycket mer det skulle kunna vara.... 

Naturvårdsverket om cykling.

Läs även andra bloggares åsikter om - resor - utekartan - roslagen Roslagsleden... . * Intressant.* Bloggkartan Norrtälje.* Nyligen.se. * Bloggregistret. * Blogger.com. * Favoritlistan.  * Roslagsleden. * Roslagsleden går förbi Råda Naturreservat.  *  Länsstyrelsen om Råda Naturreservat - utvidgning av reservatet. *  Stuga uthyres nära Roslagsleden. * ...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, då såg jag vad ni hade för er i går.Det var inte roligt för Leif att cykla hem med blöta byxor så varmt är det nte än. Ni hade en bra dag ändå och det gläder oss. undras vad ni ska hitta på i dag? Kanske ni vilar på lagrarna och väntar på valborgskvällen!Gunnel

Reflektioner Allteftersom sa...

Nej, det var verkligen inte så varmt att bada i slutet av april. Jag gick vada i det kalla vattnet för att ta mig över, så jag insåg att doppet måste ha varit ganska kylslaget. Han klarade sig dock hyfsat väl efter ombyte och en solig cykelfärd hemåt. Det blev inga stora katastrofer av händelsen.

På dagsprogrammet idag står bl a en debattartikel om vikten av nära naturområden och ett 70-årskalas.

/A..