måndag 7 maj 2012

Det livgivande vattnet...

Kvinnorna i Indien vandrar efter vatten. Jag brukar säga att där det finns vatten finns det också kvinnor.

De saknar ofta vatten i sin bostad. De hämtar i bybrunnen, i ett vattendrag i närheten eller i en hel eller trasig vattenledning en bit bort. Kvinnorna bär ofta vattnet i krus. De balanserar det på huvudet. Rakt och stolt, går de efter vägkanten. De ofta tvättar kläder och sig själva i vattendraget nära bostaden, men vattnet till mat och dryck måste bäras hem. Kanske bär de också hem till djuren. Nära är som alltid ett relativt begrepp. Varje individ behöver 20-50 liter per dygn, enligt FN. Det är en hel del att bära hem.

Ja, där finns också män. De tvättar sig eller ett fordon, i samma vatten som används för resten av hushållets göromål.

Vattentillgången i människors hem, eller frånvaron av vattnet, är ett stort problem för utveckling. Rent vatten och tillgång till vatten.

Därtill kommer de bristande sanitära förhållandena som skapar stora problem för enskilda individer som för samhället i stort. Toaletter saknas ofta i familjernas bostäder. De saknas också alltför ofta i skolorna. Kvinnor, män och barn måste göra sina behov i skydd av buskage eller i skydd av mörkret. För kvinnornas och flickornas del skapar det risk för övergrepp och rädslan för att tvingas göra sina behov utanför hemmet skapar i sig risker för ohälsa.

Att avstå från att dricka minskar risken för att gå på toaletten (den som inte finns). Vilket i sig skapar andra problem i ett land med stark värme. Icketillgång till toaletter och vatten i skolor eller till jyssta offentliga toaletter i byarna skapar också problem för flickorna, som riskerar att avstå från skolnärvaro just på grund av detta.

Vatten är livsviktigt. Goda sanitetsförhållanden också.

Det är viktigt för den enskilda personen. Det är viktigt för hemmet, för skolan, för byn och för samhället i stort. Utan vatten och goda sanitära förhållanden riskerar utvecklingen av haverera.

Ja, också om vattnet & de sanitära förhållandena talar jag på föreläsningen i kyrkan. Den om Indien, den om att resa, den om att njuta och den som lär mig om skillnader mellan länder och folk.

Jag talar om resan och resorna som lär mig och min medresenär om vilka ofantliga skillnader som finns mellan fattig och rik, och mellan länder och folk.

Det ger andra perspektiv. Kanske också för dig.

A..

Boka gärna ord & bild om en resa per cykel i Indien - till din förening eller kyrka....

 

 

7 maj 2012. Ord & bild om en resa per cykel i Indien. Mikaelskapellet, Matteus Församling Sthlm


Länkar.
www.pmu.se (om vatten & sanitet) - Mer om Indien i denna blogg - Politometern - Knuff - Intressant.  Bloggkartan NorrtäljeNyligen.seBlogger.com. Bloggportalen.se.   Knuff om vatten - toaletter -  .  Bloggare om vatten - ...  Centerpartiet om bistånd. Socialdemokraterna om bistånd. Glöm inte att bli världsförälder - för barnens skull.

Inga kommentarer: