onsdag 2 maj 2012

Johan Persson, Martin Schibbye & Dawit Isac.

Idag vaknar jag till en solig, vacker dag. Här hörs fågelkvitter, här ses en ljuvlig grönska och inget våld är att förväntas i min närhet. Jag har texter att skriva och deklarationer att göra. Jag lever i en hyfsat trygg miljö och drabbas inte av hot mot mitt liv eller av våld p g a det jag skriver och gör. Det finns andra som har annat att förvänta sig av dagen.

Jag läser om Johan Persson, Martin Schibbye och Dawit Isac i Pressfrihet Special, som är en bilaga till Allt om Tidskrifter, nr 2/2012.

Dawit Isac har suttit fängslad utan rättegång i Eritrea i över 10 år. Johan Persson & Martin Schibbye har suttit fängslade sedan 2011. Persson & Schibbye har dömts för terroristbrott för att de olagligt tagit sig in i Etiopien, där deras ambition var att granska maktens gärningar. Förra året fängslades 1044 journalister i världen, när de försökte göra sitt jobb. 66 fotografer och reportrar som försökte göra sitt jobb fick sätta livet till.

Kritisk granskning och yttrandefrihet är viktigt. Att så otroligt många reportrar och fotografer fängslas eller dödas när de söker utföra uppdraget, visar hur farligt det är - och hur viktig deras roll är. Johanne Hildebrandt, tidigare krigskorrespondent,  berättar om vikten av stöd från hemmaredaktionen, som många gånger uteblev under hennes tid i fält. De som inte har någon hemmaredaktioner får också helt klara sig själva. De har varken pengar, mentalt stöd eller människor runt omkring dem i en stor organisation som kan bistå när något går snett eller pressen blir för stor. Utvecklingen har gått mot fler journalister utan en fast redaktion, vilket gör arbetsförhållandena osäkrare.

Reportrar utan gränser gör oss starkt uppmärksammade på att tystade medier sätter demokratin ur spel. Hot och övergrepp mot journalister (text & bild) angår alla, inte bara media. Jesper Bengtsson (chefredaktör för Omvärden och ordförande för Reportrar utan gränser) berättar om hätska utfall när han skriver om Johan Persson och Martin Schibbye. Anklagelserna är hårda, som om människorna inte inser vilka betingelser media ibland måste leva under. Nej, jag finner det inte rättfärdigande att posera med vapen eller glorifiera människor i någon särskild riktning - men det är nödvändigt att granska även de länder som stänger sina gränser och hotar och skadar sitt folk. Det är nödvändigt att granska även de länder som gör det praktiskt taget omöjligt att komma in.

Man kan undra vem som skall göra det. Och hur det skall ske.

1044 journalister arresterades under 2011.
66 dödades under 2011.
Hur ser siffrorna ut 2012? 

Hur skulle världen se ut om det inte fanns några journalister som tordes göra den kritiska granskningen eller för övrigt rapportera från världens alla hörn? 

A..




Inga kommentarer: