tisdag 19 juni 2012

Norrtälje. Häverö prästäng...



Häverö prästäng är ett av våra fina smultronställen i kommunen. Det är en återkommande punkt på förslagen till vår lista över särskilda besöksmål. Reservatet ligger i den norra delen av Norrtälje kommun, ca 7 km nordost om Hallstavik. Det bildades 1973 och ägs av Häverö-Edebo-Singö församling. Förvaltare av de 48 hektar som området omfattar är Länsstyrelsen. 

Reservatet ligger längs Roslagkusten och möter vattnet, med allt vad det innebär, i sin kant. Det finns bilväg och parkeringsplats inne i reservatet, lättpromenerade stigar,  iordningställd rastplats och vackra miljöer. Där finns 300-åriga ekar, aska och hassel. Där finns blomster i unikum och i mängd. Där finns fåglar som trivs med vatten, kust och i den omväxlande lövskogsmiljö som här bjuds. Roslagens Ornitologiska Förening talar väl om denna plats och jag tror också att Naturskyddsföreningen i Roslagen håller med om detta. Kanske är det tid för Svenska Turistföreningen - Roslagskretsen - att göra ett besök i dessa trakter snart. I boken Upplev Sverige, som ger oss många utflyktstips landet runt, anges att slåtter och bete nu håller markerna öppna till glädje för sällsynta arter som annars inte förmått frodas i denna miljö. 

I reservatet får vi inte elda, borra, mejsla eller på annat sätt skada berghällar och block. Ja, det säger sig kanske själv, men måste ändå betonas i bland. Det framgår av de ordningsföreskrifter som finns för reservatet (se länk om förhållningsorder, nedan). Man får inte heller gräva upp växter eller skada vare sig de levande eller de döda träd eller buskar som finns här. Djuren tar vi hänsyn till, när vi är i naturen. Det är deras plats. Det är deras hem. Det är där de bor. Våra egna djur hålls kopplade och får inte springa lösa.

I detta reservat får man tälta. Ja, inte längre än 2 dygn i följd och inte på ängsmarkerna. Men, annars går det bra. Glöm inte att du inte får elda här.

Inte så långt härifrån finner jag Häverö kyrka, med rötter från tidigt 1300-tal. Detta är en av de många, gamla och vackra stenkyrkor som finns i Roslagen. Gillar man dessa, så har man verkligen gott om besöksmål i vår bygd.

Länkar med fokus Häverö prästäng

Just idag är det regnkläder som gäller. Men, en annan dag badar Häverö i ljuvlig sommarsol. Hit tar du dig med bil, cykel, motorcykel, båt eller per fot. 

Anette Grinde
 





Andra länkar & såntIntressant. *  Bloggkartan Norrtälje. *  Nyligen.se. *  Blogger.com  * Läs även andra bloggares åsikter om  - hembygd - mm. * Norrtälje. * STF Roslagskretsen * Mer om....  Norrtälje  & Upplev Sverige  i denna blogg.. Adlibris. BokusIsbn 9789174242638 Upplev Sverige

Inga kommentarer: