fredag 8 juni 2012

Öland. Källa gamla kyrka

Foto Henrik Sendelbach (wikipedia)
Källa gamla kyrka ligger ca 40 km norr om Borgholm och strax öster om Källa, med riktning ut mot Källa hamn.

Den gamla kyrkan från 1100-talet står vacker där i grönskan. Den är grå och enkel, men ändå rent fantastisk. Kyrkan är öppen för besökare under sommaren. Den används då också gärna för dop och bröllop.

I kyrkan finns en utställning om byggnaden och dess byggnation, utveckling, förfall och levnadsmod så långt man kunna utröna dess historia. En kyrka som har byggts och "levt" i orostider får många roller. Vi ser med glädje att den finns kvar i vår nuvarande ro-tid, utan stret och krig som i forna dagar.

Glöm inte att titta in till denna vackra kyrkan, när du ännu är kvar på norra Öland. Du är här också nära den östra kusten. Kanske finns det en ledig stuga, lite nyrökt fisk eller andra begivenheter strax intill. Kör ner till hamnen, när du ändå är här. Du är strax där.

Anette Grinde

Ps.. läs Värt en omväg. Vägvisare till 30 kulturminnen i Sverige. Isbn 91 7209 243 2. E Klingmark. 2002. Riksantikvarieämbetet.



Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Källa Gamla kyrka - Öland - källa - Bloggare om Källa - Öland - Villa uthyres i Roslagen. Ölands SkördefestIsbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg.  * Ölands Turistbyrå * Mer om Öland i denna blogg. Isbn 9789174242638 - Isbn 91 7209 243 2  - Riksantikvarieämbetet  - Riksantikvarieämbetet med åtgärder för kyrkan 2011 (se sid 47).  Wikipedia om Källa Ödekyrka. Tidigare om Källa Ödekyrka i denna blogg. Oknytt & sånt. Riksantikvarieämbetets arkiv.

2 kommentarer:

Annelie sa...

Sv: nej du, det blev aldrig något köp! Får kanske beställa den nu i sommar :)

Reflektioner Allteftersom sa...

Ahh. Du menar den fina löparboken. :) Ja, se det tycker jag att du skall göra. - Eller låna den på bibblan, där den ofta finns att tillgå. Det finns också en löparbok av Malin Ewerlöf som är fin. Därtill också snart en av och om Rune & Susannes långlöpning genom Europa. /Anette