fredag 8 juni 2012

Öland. Neptuni åkrar.

Foto David Castor (tillgänglig via wikipedia)

"Mellan Ölands norra udde och Byxelkrok dominerar vidsträckta klapperstensfält landskapet. Det mest kända området är Neptuni åkrar
 
Namnet "Neptuni åkrar" har Carl von Linné som upphovsman. Han passerade här under sin öländska resa 1741. Detta är ett 200 meter brett strandvallsystem, en formation från den senaste inlandsisen. En strandvall utgörs främst av platta stenar och grus som med vågornas hjälp transporterats upp ovan eller parallellt vattenlinjen.

Området är väl undersökt vad det gäller fossilfaunan, som är rik. Här finns många exempel på trilobiter, ett slags leddjur, och brachiopoder eller armfotingar, en slags mussla". (Källa: Länsstyrelsen, Kalmar län)

På sommaren övergår de grå fälten till ett hav av blommande blåeld. I blomstertiden juni - juli ser vi ett hav av böljande blått. Det smälter samman med havet strax intill. Det är en underbart vacker syn. Himmel, hav och strand - i ljuvliga nyanser av blått.

Det är bara de tåligaste av de tåliga växterna som överlever i detta av vinden och vädret pinade landskapet. De bär en imponerande kraft.

Blåelden är inte ursprungligen från Öland utan har tagits hit med människans hjälp. 1934 kom en båtlast med grus från Ven till Byxelkrok. Gruset innehöll blåeldsfrön. De spred sig över landskapet och idag växer blåeld på flera ställen på Öland. Längs kusten, strax norr om Byxelkrok, är det vacker syn när det blommar i det annars steniga landskapet. Man förundras över hur det kan växa i denna karga miljö. Ja, det är oerhört vackert och väl värt ett besök.

Neptuni åkrar är ett naturreservat. Det är ett stycke natur, väl värt att måna om. Det ligger i direkt anslutning till vägen på den västra sidan av nordligaste Öland, strax norr om Byxelkrok. Det finns ordentliga parkeringsplatser vid vägen, som ger stora möjligheter att besöka det vackra området. Informationsskyltar och toaletter finns också tillgängligt i området.

Visa varsamhet om den fantastiska naturen. Men - se verkligen till att besöka denna vackra trakt.

Njut här naturens kraft. 

Anette Grinde




Intressant
. Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Neptuni åkrar - Öland - Byxelkrok - Bloggare om Byxelkrok - ÖlandVilla uthyres i Roslagen. Ölands Skördefest. Ica Bokförlag. Bokus. Isbn 978 91 534 3249 4. Mer om Upplev Sverige i denna blogg. Neptuni åkrar enligt Wikipedia. Länsstyrelsen. * www.byxelkrok.info  * Ölands Turistbyrå   * Mer om Öland i denna blogg.  Isbn 9789174242638.

Inga kommentarer: