fredag 1 juni 2012

Svenska Freds...

Svenska Freds- och skiljedomsföreningen har haft kongress och därmed finns deras årsberättelse för 2011 också tillgänglig för läsning. Den ligger via deras hemsida, även om deras länkar är lite i oordning (2010/2011).

Svenska Freds har en diger och sammantaget fin årsberättelse. Den innehåller berättelser om vad som har gjorts, medlemsutveckling och den "riktiga" årsredovisningen med förvaltningsberättelse, balans- och resultaträkningar.

Generalsekreteraren Christoffer Burnett-Cargill och ordföranden Anna Eks inledande ord visar oss att föreningen har en viktig agenda. Inledningen är väl formulerad i ett begripligt och konstruktivt språk. Dokumentet följs sedan av en sida med korta beskrivningar kring Året i korthet. Här finns 20 olika punkter som tydligt visar att de arbetar för en fredligare värld. Smått och enkelt, här hemma, tillsammans med stort och komplicerat, såväl här hemma som långt bort. Jag imponeras och gläds över deras arbete.

Nedrustning, konflikthantering, demokrati och information/insamling är viktiga frågor inom Svenska Freds. De beskrivningar som finns i materialet tillför kunskap för läsaren. Vi kan se att var och en kan göra, utifrån sin kunskap. Med rätt introduktion bör var och en med fredslust kunna tillföra något till föreningen & därmed också till världsfreden.

Svenska Freds har haft en positiv medlemsutveckling, även om medlemskapet och sammanställningarna kring detta är en aning annorlunda. Vid utgången av 2011 hade föreningen sammantaget 5635 medlemmar och stödmedlemmar. Samma siffra uppgick till 5386 vid utgången av 2010. Oavsett tolkning och svårigheter i läsningen ser medlemsantalet och engagemanget ut att gå i rätt riktning. Det är glädjande.

Årsredovisningen ser ut att ha upprättats av olika personer. Språket ändras till det sämre. I redogörelsen för det ekonomiska resultatet nämns en antagen budget. Den kan inte återfinnas i materialet, varvid jämförelser inte kan göras. Några uppgifter om budgetens innehåll finns inte angivet, förutom en svepande beskrivning om ett budgeterat underskott. Beskrivningen om att en kapitalvinst "lades in i budgeten" och att resten användes för att "betala tillbaka till föreningens egna sparade medel", skapar fler frågor än tydliga svar. Jag undrar vad de menar och hur de har lånat av sig själva. Vid sifferbeskrivningar i texter ställs normalt årets siffror mot fjolårets. Det har man inte gjort här. Man har därmed inget att jämföra med, vilket gör sifferexercisen mindre värdefull.

Nej, beskrivningen med rubriken Ekonomiskt resultat lämnar onekligen en del att önska. Ju mer jag läser i årsredovisningen, desto mer undrar jag hur föreningen tänker kring begriplig redovisning. Kanske är det inte meningen att föreningens medlemmar skall förstå. Det kan oroa. Eller också har någon skrivit, som inte borde ha skrivit. Det kanske helt enkelt är en ekonom som har skrivit. De är mer vana vid siffror än med text. Det kan förklara saken.

I årsredovisningen används ibland utländska begrepp. Även om de är begripliga så vore det lämpligare att använda de svenska motsvarigheterna. Vi har ju svenska ord för det som berörs. Användande av förkortningar, där man får gissa sig fram, är också ett otyg. Jag antar att CS betyder centralstyrelsen. Det är lättare att läsa, när ordet står utskrivet. Förkortningar ger ofta känslan av att man skriver för de invigda och inte för de övrigt intresserade. Minus för detta. 

Föreningen har, vid senaste årsskiftet, ca 5,3 miljoner i öronmärkta pengar. Årsredovisningen berättar för vad de får användas. Ett plus, för denna redovisning. Ja, det finns mer att orda om denna årsberättelse. Men, det får bli en annan gång.

Årsredovisningen är sammantaget helt ok, men den kan absolut bli bättre. 

Med utskriften av årsberättelsen 2011, som Svenska Freds ordförande Anna Ek sänt mig, följde ett inbetalningskort. Hennes andemening kan tolkas som att om du nu skall ha årsberättelsen i utskrift, kan du vänligen också betala medlemsavgiften. Ja, du har så rätt. Det är nu betalt. Jag finner hennes sätt bra - att faktiskt sända mig utskriften (istället för hennes kollega som sade nej). Hon vann en medlem på kuppen.

Jag uppmärksammar och stödjer Svenska Freds verksamhet för det kommande året, och önskar dem väl.

Svenska Freds årsberättelse 2011.
Svenska Freds årsberättelse 2010.
Svenska Freds fredsmaterial.

Med fredshälsningar

Anette Grinde
 Knuff om fred - ickevåld -  Bloggare om fredVilla uthyres i Roslagen.

Inga kommentarer: