torsdag 5 juli 2012

Öland. Väst-nord-väst & lite nord-ost


Vi rekar för Norra Ölands Långa, långloppet på norra Öland, och hittar nya fantastiska vägar. Nu finns det hopp om att finna en bra sträckning.

Vår tur gick från Korpskog, strax väster om Källatorps golfbana, via Gudesjö, Horns kungsgård, Byrum, Neptuni åkrar, Grankullavik, Trollskogen, Böda skogsjärnväg, Homrevet, Bödas ljuvliga stränder, Skäftekärr, Löttorp, Gudesjö och åter till Korpskog. Sträckan blev ca 82 km. Den innehöll en mycket hög andel fantastiska cykelvägar, knappt någon biltrafik och en makalöst vacker natur. Nej, hela denna sträcka kommer inte att finnas med på Norra Ölands Långa - men några av dessa och också några andra. Här finns vägar att välja på, där vi inte störs av trafiken och där naturen är som vackrast.

Skogarna på norra Öland är fantastiska. De långa tallarna sträcker sig upp mot den vackra blå himlen. Det är inte särskilt mycket buskage vid deras fötter. Markerna är öppna, eftersom marken under ofta består av sand, sand och sand. Det är en ogästvänlig grund för det sly som med glädje växer på andra platser. Marken är täckt av det gröna och vackra riset som lite senare under sommaren bjuder på lingon och blåbär, och som lockar många turister och närboende att leta, plocka och njuta i dessa trakter. 

En stor del av skogarna på norra Öland kan vi tacka jägmästaren Johan Emil Bohman för. Han var jägmästare på norra Öland, med placering i Skäftekärr, under mitten/slutet av 1800-talet och gjorde stordåd för skogens kamp mot sanden.  Utan hans insatser hade den norra delen av ön sannolikt sett helt annorlunda ut i våra dagar. Byar och hus hade - på flera ställen - inte funnits kvar, utan istället legat under de sanddyner som vandrade runt i landskapet.  Med Bohmans planteringsinsatser kunde sandens framfart hindras.

Längs den västra kusten - nordlig del - finner vi en fantastiskt vacker grusväg. Kusten kallas stenkusten. Det är begripligt. Den är hård, karg och stenig. Men, den är samtidigt oerhört vacker. Den är också praktiskt taget bilfri, eftersom vägarna i sig inte inbjuder till annat än väldigt långsam färd. Cykel, spring- eller vandringsskor är oerhört mycket bättre, i dessa trakter.

Naturreservaten duggar tätt. Det gör å ena sidan att tältet eller husvagnen inte får placeras hur som helst, men å andra sidan finns det gott om platser kvar ändå. I naturreservaten visar vi lite särskild omsorg, även om vi alltid gör det i vår vackra natur.

Ölandsleden kan cyklas nästan helt utan bilkontakt - eller i varje fall nästan helt utan att komma ut på den stora vägen. Det är rent fantastiskt att se vilka vackra vägar ledkonstruktörerna har funnit. Gräs, grus, asfalt och en fantastisk natur. Ja, lite sand och kottar finner vi också på vår färd. Vi finner också gamla kvarnar, ljuvliga stränder, kohagar, färistar, raukar och vackra små fik att nyttja när vår egen fikakorg är slut. 

Att cykla här är njutning. Att springa likaså.


För övrigt måste jag säga att den blommande blåelden i det steniga landskapet längs den västra/norra kusten är förundrande vacker. 

Anette Grinde
 








Länkar & sånt; Intressant . Bloggkartan Norrtälje. Nyligen.se. Blogger.com. Knuff om Skäftekärr - Öland  - ekopark. Bloggare om Böda - Öland.


Inga kommentarer: