måndag 6 augusti 2012

STF besökte hembygdsgården Labacken




STF besökte hembygdsgården Labacken på hembygdsgårdens dag, den 5 augusti 2012. Labacken ligger i Roslagsbro, ägs och förvaltas av hembygdsföreningen St Eriks Gille och finns för att det finns fantastiskt glödande människor i bygden. Sådana som gör.

I denna gård har mängder av timmar och andra resurser lagts av människor som månar om bygden. De gör det med glädje och kraft, med kunskap och engagemang. Jag blir förundrad och oerhört glad när jag ser deras kraft. Timme efter timme lägger de, för att bevara, för att visa och för att tillsammans skapa mer.

Hembygdsgårdens dag, på Labacken, var öppet kl 12 - 15. Fikat var dukat och alla dörrar var öppna. Guiderna stod redo. Vi var där kl 1200 och strax senare påbörjade Claes Holmström (ordförande i föreningen) en fantastisk guidning. Han visade gården och berättade om dess historia. Han berättade om hur det har varit på gården i olika tider, om människor, om djur och husen, om avstyckningar och familjerna, om laga skifte och om mycket mer än så. Med kunskap, glöd och värme lät han oss ta del av en fantastisk guidningsrunda i de gamla och fantastiska husen. Så småningom lämnade han av oss i det nya förrådsmagasinet där Eskil Noge tog över guidningen. Också han talade väl med glöd och glädje över alla de gamla inventarier de har samlat och vårdar väl. Man blir riktigt glad över herrarnas kunskap och deras vilja att dela med sig till oss andra. Efter ca 2 timmar guidning av hus, historia och inventarier kände vi oss nöjda med guidningen. För de som ännu inte hunnit med att fika, fanns det ännu tid för detta.

Glad över människor fantastiska kraft och glädje vandrar jag sedan hemåt i sakta mak.

Anette Grinde



Länkar; 



Inga kommentarer: