måndag 28 januari 2013

24 januari 2013. Torsdag. Havelock. Andaman Islands.


I natt har vi sovit gott utan slammer och bråkande hundar.

0900. Promenad till by nr 3 för frukost. (Cheese omlet paratha, vatten, plain toas, kaffe = 180 rupier). Bensindepån har inte öppnat för dagen, så vi slipper ångorna till frukost. Kaffet är riktigt kokhett, så svetten rinner lite extra – som om det inte vore varmt nog ändå.

1007. Promenad från by nr 3 – norrut till by nr 1. Sträckan däremellan är kort, fast den kändes lång häromdagen med pacning på ryggen. På ön hittar vi bara enstaka tempelspår, som ett träd och en byggnad med en tempelskylt, med utan tempelfigurer. På väg åter finner vi dock ett tempel. Vi har tittat med fel ögon.

Kölstocken på båtarna ser ut som krabbklor. En liten transportbåt kommer tre gånger per vecka med förnödenheter, möbler, motorcyklar, mm. Båten är liten, som en enmans fiskebåt. Varorna lyfts över relingen av flitigar och starka grabbar. På denna transport fanns 4 mopeder/motorcyklar, möbler och mängder av kartonger. Transportbåten tar 6 timmar i fint väder – från Port Blair till Havelock – och 8-10 timmar vid busväder. Internetuppkopplingen på ön är extremt långsam på Havelock och kostar 300 rupier per timme – mot 30 rupier per timme normalt på fastlandet och i Port Blair.

Elförsörjningen på ön tror vi ombesörjes med ett eget dieseldrivet kraftverk. Öarna ligger för långt bort för att få ström från huvudön eller från fastlandet. Ingen vindkraft och ingen solkraft - dock en god dos bensin/dieselångor lite här och lite där.

Vi tänkte ta ett stranddopp vid vår stuga men fick oss ett leende när vi ser att tidvattnet lämnat stranden och förändringen från häromdagen är mycket stor. Den besvärliga botten syns nu tydligt och vi ser är där var inte någon bra plats att bada på. Vi vandrar efter stranden, vi går med fötterna i vattnet – som måste vara kring 30 grader. Det är makalöst varmt i vattnet. Vinden är ljuvligt ljum. Det är helt fantastiskt skönt att vandra efeter stranden.

Åter till vår lilla stuga har nya hyresgäster flyttat in i grannskapet. Ja, en ny båt måste ha anlänt. Det ligger ständiga bensin/dieselångor över byn, eftersom allt drivs med detta. Plötsligt inser vi att det är en indisk helgdag kommande helg (26/1 republic day) . Det kanske kan ge oss problem att ta oss härifrån.

Middagen smakade gott. (Fried rice veg, fish fried rice with veg, vatten och kaffe = 200 rupier). Vi firar den fantastiska värmen, den underbart ljumma vinden och den ljuvliga vattentemperaturen med en kapsyl whiskey, en packe små bananer och ett kexpaket. Ljuvligt fantastiskt.

Jag törs nog ändå påstå att vi mår ganska bra.

A..

Inga kommentarer: