torsdag 26 april 2012

Svenska barnvisor

De är fantastiska, alla de där barnvisorna. De nynnas, sjungs och spelas i olika vrår, år efter år. Vi återkommer till dem gång på gång.

Igår kväll cyklade jag hemifrån och in mot centralorten, ca 2 mil bort. Halvvägs, vid vägkanten nära kyrkan, stod tre kvinnor och ett barn. De hade helt uppenbart en barn-sång-stund. De gjorde gester, danssteg och uppträdde allmänt glatt. De gjorde mig glad, där jag stretade fram i vinden på min väg in mot staden. De tre kvinnorna kunde uppenbart sångerna, där de stod mitt ute på landsbygden i vägkanten och sjöng för den lilla som satt i cykelstolen och sjöng med. Man blir glad av sådant.

Men, det är ju inte alltid vi minns dem. Ibland minns vi en bit av texten, men missar resten och kanske  melodin. Ibland blandar vi ihop sångerna och ibland blir det bara tok. När vi, vid nyår, satt vid stranden i västra Indien och min fina dotter sjöng om Trollkarlen från Indialand, så blev det om och om igen bara någon enstaka vers. Hade vi haft denna bok med oss, så hade hon helt enkelt kunnat sjunga hela den tokiga visan. Ja, här finns nu en bok som hjälper oss med text, melodi och takt. Texten finns med, noterna likaså. Och när vi ändå inte får till det, så finns pianot och munspelet där till hjälp.

Ja, vi kan nu med lätthet sjunga Du käre lille snickebo´ eller Trollkarlen från Indialand. Eller kanske den fina visan Ska vi byta grejer? Mormors lilla kråka, Var bor du lilla råtta och Idas sommarvisa gör sig också lätt med noter, text och färdig musik. Här finns en sångskatt, som vi alla minns och vill föra vidare till våra barn och barnbarn. Det är fantastiska sånger och denna bok gör verkligen så lätt igen.

En fin form, härliga illustrationer, mängder av härliga sånger och god hjälp med pianot till texten som vi allteftersom minns. Detta är en bok för dig som har fått en liten eller för dig som vill minnas någon av den skatt vi lyckats glömma.

Isbn 9789171262349
Bokförlaget Max Ström
Författare/musiker Tina Ahlin
Formgivning Victoria Bergmark
Illustratör Jessica Kurki

På min färd hemåt igen, någon timme senare stod kvinnorna inte kvar vid vägkanten och sjöng och dansade. Jag fick helt enkelt sjunga för mig själv, i det hällande regn som skymde min sikt just där just då.


Länkar

1 kommentar:

Anonym sa...

just den där boken tänkte jag häromdagen att jag skulle investera i trots att mina barn sedan länge är vuxna och t.o.m. mina barnbarn vuxit förbi barnvisorna och in i schlagervärlden. Gunnel